‘Heb je hart voor dit vak, dan kom je vanzelf op de goede plek’

Danique Bosman werkt vanaf december 2019 bij Kindergarden. Als pedagogisch medewerker en preventiecoach op de babygroep is ze helemaal happy: ‘De eerste ontwikkeling meemaken, dat vind ik goud!’

‘Heb je hart voor dit vak, dan kom je vanzelf op de goede plek’

‘Dertien jaar geleden, direct na mijn opleiding ben ik de kinderopvang ingegaan. Alle groepen vind ik leuk: ik heb mogen ‘schommelen’ in alle leeftijdscategorieën, voor nu ligt mijn voorkeur bij de baby’s. Erbij zijn vanaf de start van een kindje op de groep, de eerste ontwikkeling mogen meemaken, dat vind ik goud! Het vertrouwen en de liefde die je van een baby krijgt – hier op de Waterloostraat in Rotterdam is dat dagelijks voelbaar.’

Wat maakt jouw baan zo mooi?

‘De onvoorwaardelijke liefde en het vertrouwen. Tijdens de wenperiode is het aftasten, dat hoort erbij, maar als pedagogisch medewerker is het mooi om te zien dat baby’s zich bij jou fijn gaan voelen en dat ze hun liefde aan jou beginnen te geven. Vanuit die vertrouwde situatie en het veilige gevoel gaan ze zich ontwikkelen, prachtig.’

Ontwikkeling stimuleren is heel belangrijk, hoe doet Kindergarden dat?

‘Wij geven honderd procent aandacht aan kindjes die nieuw binnenkomen. Er wordt een pedagogisch medewerker aan een kindje toegewezen. Zij begeleidt het door de nieuwe fase. We benoemen alles: je bent nu op de babygroep, dat is allemaal nieuw voor je, wij zijn er voor jou, dit zijn de andere kindjes op jouw groep. We begeleiden echt stap voor stap de situatie waarin het kindje zich bevindt. Dat zorgt voor emotionele veiligheid, de basis van alles.’

Kun je iets vertellen over het spelmateriaal?

‘Alles is op kindhoogte ingericht. Zelf ga ik soms ook op mijn buik op de mat liggen als de kindjes aan het spelen en ontdekken zijn, zodat ik die veiligheid ook op de grond kan bieden. Zo ervaren ze dat en ik ook. Ze reageren meteen, net als de wat grotere kinderen. Als ik op de grond zit, lijk ik wel een magneet. Ze komen op je af: gaan we op avontuur samen, wat is het plan? Echt heel leuk.’

In hoeverre draagt Wereldwijs daar aan bij?

‘Wereldwijs is ons pedagogisch programma. Daarin hebben we diverse pedagogische visies samengebracht. Die van Marianne Riksen-Walraven bijvoorbeeld. Zij staat voor emotionele veiligheid, voor veilige hechting: van ouders, kinderen en pedagogisch medewerkers.’

Heb jij een goede band met je vaste collega’s?

‘Ja, met alle drie! Het klinkt misschien een beetje uit de hoogte, maar wij staan als een huis. Wij voelen elkaar zo goed aan, het plaatje klopt. We weten wat we willen, en hoe we willen handelen. We hebben dezelfde denkwijze. De kinderen merken dat ook, bij ons alle vier voelen ze zich even vertrouwd. Eigenlijk geldt het voor de hele Waterloostraat: we zijn een hecht team. Voor een nieuwe collega lijkt het mij thuiskomen. De Waterloostraat was net geopend toen ik begon, dus het hele team was nieuw voor elkaar. Toch voelde het meteen goed, ik had niet het idee dat ik moest wennen. De sfeer, de saamhorigheid komt ook absoluut door onze fijne leidinggevende Sandra.’

 

We zijn een hecht team. Voor een nieuwe collega lijkt het mij thuiskomen.
Danique

Laatst nog iets grappigs meegemaakt?

‘Daarvoor moet je weten dat de band met de ouders goed en gezellig is. Ook met de vader die zelfverzekerd op een baby afkomt die op haar buik ligt. Als hij haar omdraait ziet hij – wat wij al in de gaten hadden – dat het niet zijn kindje is. Zie je het voor je? Onze ogen op scherp: hij gaat naar het verkeerde kind! Nu was er een ander kindje dat net als zijn dochter een beetje rossig was, maar toch… die blikken van hem en van ons, wat hebben we gelachen.’

Waar ben jij trots op nu je bij Kindergarden werkt?

‘Op mijn eigen ontwikkeling… En dat Kindergarden die aangemoedigd heeft. Ik heb negen jaar voor een andere kinderopvangorganisatie gewerkt. Daarna twee jaar voor weer een andere. Bij Kindergarden heb ik pas echt het gevoel dat ik mag zijn wie ik ben. Je wordt gehoord en gezien, serieus genomen. De functie preventiecoach bestond bij mijn vorige organisaties niet. Ik heb BHV en EHBO diploma’s, daarvoor heb ik destijds moeten strijden. Ik wil dat de kinderen veilig zijn. Ook buiten het werk als er iets op straat gebeurt, is het belangrijk dat je weet wat je moet doen. Die verantwoordelijkheid dragen als preventiecoach is een leuke, extra uitdaging.’

Jouw taak als preventiecoach?

‘Zorgen voor de gezondheid en veiligheid van kinderen, collega’s en ouders. Het vluchtplan up-to-date houden. Onze vluchtroute, het schoolplein wordt momenteel verbouwd, wat zijn de alternatieven in geval van nood? De EHBO-dozen houd ik bij. Tijdens corona maak ik een extra rondje op de groepen of alles goed is. Met pedagogisch expert Wendy en leidinggevende Sandra overleg ik regelmatig over de gezondheid en veiligheid op onze vestiging.’

 

Gaan we op avontuur samen, wat is het plan? Echt heel leuk.
Danique

Wat zou je nog willen doen binnen de Kindergarden Academie?

‘Het lijkt me mooi als er een dag georganiseerd wordt waarop alle preventiecoaches samenkomen om ideeën uit te wisselen. En ik zou een cursus Nederlands willen volgen om mijn schriftelijke taalbeheersing te verbeteren, om beter te kunnen rapporteren. Op de middelbare school heb ik drie jaar lang geen Nederlands gehad: leraar ziek, geen vervanging, vandaar…’

Waarom kies jij voor Kindergarden?

‘Voordat ik startte, ben ik gaan kijken op de vestiging. Qua inrichting vond ik het heel prettig: de rust, de pasteltinten, het houten speelmateriaal. De Steiner-visie over de zintuigelijke ontwikkeling die in Wereldwijs is opgenomen, daar sta ik achter. Dat geeft meteen al een klik, zonder dat je aan het werk bent. Toen de Waterloostraat nog niet geopend was, werkte ik op de peutergroep op de Honingerdijk. In korte tijd heb ik veel nieuwe collega’s gekregen. Hoe snel alles op zijn plek viel en hoe fijn we het samen hebben: ik vind dat heel bijzonder. Waar dat precies aan ligt… Wat ik wel weet, is dat het begint met liefde voor kinderen. Dat is het hart van ons vak. En heb je hart voor dit vak, dan kom je vanzelf op de goede plek.’