Fijn dat je altijd mee mag denken!

Marie-Jeanne

Marie-Jeanne, pedagogisch medewerker BSO bij Kindergarden

Werken bij Kindergarden, dat is kinderen én jezelf ontwikkelen. En wie kunnen je hier beter over vertellen dan onze eigen collega’s. Daarom hebben we Marie-Jeanne Hegge gevraagd naar haar ervaringen bij Kindergarden. Lees je mee?

Marie-Jeanne Hegge werkt al bijna twintig jaar met heel veel plezier bij Kindergarden: ‘Dat er naar me geluisterd wordt en dat ik heb mogen meedoen aan de opbouw van onze vestiging, daar ben ik trots op. De kinderen, daar blijf ik het meest van genieten.’

 

‘Ik startte bij Kindergarden in Houten op de Draaibrug. In 2017 zijn we met de BSO en een peuterplusgroep verhuisd naar de Tuibrug in Houten. Na al die jaren geniet ik nog steeds het meest van de kinderen. Als je ziet hoe ze soms een beetje verlegen binnenkomen en zich dan in de loop van de tijd ontwikkelen. Afgelopen twintig jaar heb ik heel veel kinderen mogen begeleiden.’

Vertel…

‘Op de peutergroep ben ik begonnen. Toen dat na vijf jaar door een kapotte pols fysiek niet meer kon, ben ik naar de BSO gegaan. Nu werk ik voornamelijk met kinderen van vier en vijf jaar. Die maken de overgang van het kinderdagverblijf naar de basisschool en meteen ook naar de BSO. Ze maken zulke enorme stappen dat het heel fijn is om ze daarbij te kunnen begeleiden.’

‘Op het kinderdagverblijf zijn de kinderen namelijk eerst de grootsten en daarna opeens de kleinsten, op een grote school met veel kinderen. Ze komen vaak moe uit school op de BSO en dan is het voor ons inschatten: wat heb jij vandaag nodig? Als je ze kunt helpen, even laat uitrusten, wat laat eten en drinken en ze een verhaaltje kan voorlezen, dan voelen ze zich weer helemaal op hun gemak en willen ze meedoen met een activiteit of ze rennen zo weer door de tuin. Dat zorgt ervoor dat ik heel veel plezier heb in mijn werk!’

Hoe helpen de inrichting en het materiaal jou daarbij?

‘De Tuibrug is een flinke vestiging met verschillende ruimtes waar we allerlei activiteiten kunnen aanbieden. We hebben een fantasielokaal met verkleedkleren, in het atelier kun je kleien, kralen maken, timmeren, schilderen, noem maar op. In het lab doen de kinderen proefjes en kweken bijvoorbeeld plantjes die we later in de moestuinbakken zetten en water geven. We kweken veel kruiden: salie, bieslook, peterselie en tijm. Die gebruiken we met koken in onze Kidskeuken. Zo gaat de bieslook in de eiersalade, de andere gaan in salades.’

Veel buiten ook?

‘Jazeker, buiten zijn en bewegen blijven ongelofelijk belangrijk voor de kinderen. We hebben een prachtige voetbalkooi, maar zijn ook graag bezig met de planten en de bomen. Of het parcours of de zandbakken, waarvan er eentje een waterpomp heeft, en het bamboebos niet te vergeten waarin je jezelf echt kunt verstoppen. Door corona was het lastig, maar ook toen hebben we ervoor gezorgd dat alle groepen zich konden vermaken in de verschillende delen van de tuin.’

 

Kinderen van vier en vijf jaar maken zulke enorme stappen, heel mooi om ze daarbij te begeleiden

Marie-Jeanne

Wat vind jij het mooiste van jouw team?

‘Dat we allemaal zo verschillend zijn en onze eigen kwaliteiten en humor hebben. We vullen elkaar aan. Inmiddels heb ik vier mannelijke collega’s, echt een verrijking. En vrij uniek in de branche, denk ik. Mannen reageren anders op situaties, zijn vaak makkelijker – kinderen komen eerder weg met iets – maar denken ook anders na. Daar leren wij ook weer van.’

‘Mijn collega Rob is veel bezig in het lab en zorgt ervoor dat ik proefjes ga doen, ook met de jongere kinderen. Iets waarvan ik eerst dacht: dat wordt lastig… zoals een toren bouwen van ballonnen en tape. Of een vulkaan maken met bakpoeder en azijn. Bij mijn sport-collega denk ik wel eens: is dat plan niet gevaarlijk? De kinderen zijn nog zo jong. Maar als je de manier ziet waarop hij een en ander aanpakt, is het risico minimaal en hij weet: op school doe ik het ook zo en het werkt.’

Waar ben je het meest trots op?

‘Dat er naar me geluisterd wordt en dat ik heb meegewerkt aan de opbouw van deze vestiging, en natuurlijk dat ik heb bijgedragen aan de ontwikkeling van de kinderen. De kinderen die hier binnenkomen en vol zelfvertrouwen naar school gaan en de wereld instappen.’

Wat zijn je plannen?

‘Ik ben inmiddels 64, maar zou de relevante trainingen voor de BSO willen blijven volgen. Ik zou ook graag tot mijn 67-ste doorwerken en daarna nog verbonden blijven. Nu werk ik vijf dagen per week, ik moet toch een beetje kunnen afkicken… De dagen in de vakantie duren 9 uur, maar normaal ben ik ‘s morgens vrij en start ik om 13.00 uur op de BSO. De ochtenden kan ik boodschappen doen, koken, ontspannen, een boek lezen. Gezondheid is alles, maar ik houd het ook makkelijk vol omdat ik het zo ontzettend leuk vind om te doen en er energie uithaal.’

 

Kom jij ons team versterken?

Spreekt het verhaal van Marie-Jeanne je aan en ben je nieuwsgierig naar de functie van pedagogisch medewerker op onze BSO? Solliciteer dan nu en creëer samen met ons een fantastische en uitdagende (werk)plek. Voor de kinderen, de ouders, je team en last but not least: jezelf. Je bent van harte welkom!

Bekijk onze vacatures

Vragen over werken
bij Kindergarden?

Stel je vraag aan onze recruiter Rachel
Zij is te bereiken via vacature@kindergarden.nl

Rachel recruiter Kindergarden