‘Je bent nooit te oud om te leren’

Jezelf blijven ontwikkelen is altijd leuk. Ook als je al jarenlang in de kinderopvang werkt. En soms is scholing gewoon broodnodig om je werk goed te kunnen (blijven) doen. Reden genoeg voor Judith Fransen om via de Kindergarden Academie de training Babyscholing te volgen.

‘Je bent nooit te oud om te leren’

‘Door mijn jarenlange werkervaring weet ik vrij veel over jonge kinderen. Over hoe het babybrein zich ontwikkelt, is nu veel meer bekend dan vroeger. Kennis die er niet was toen ik studeerde. Toen mijn manager me vroeg of ik de training Babyscholing wilde doen, hoefde ik niet lang na te denken. Natuurlijk!’

Nieuwe inzichten

‘De babyscholingsavond is heel toegankelijk. Theorie en praktische opdrachten wisselen elkaar af. In een rustig tempo komen alle ontwikkelingsgebieden van kinderen aan bod. Zoals de zintuigelijke, motorische en taalontwikkeling. Maar ook wat er allemaal gebeurt in de hersenen van een baby. Ik wist dat het babybrein zich het eerste jaar razendsnel ontwikkelt. Maar dat een kind vaardigheden beter onder de knie krijgt als bepaalde delen in de hersenen worden gestimuleerd, was mij onbekend. Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu nog beter baby’s observeer en meer reageer op – nieuwe – signalen die kinderen afgeven. Zoals het (proberen te) grijpen van een blokje. Of wanneer ze zich willen omrollen. Ik help ze een handje of daag ze juist extra uit. Baby’s zijn tot meer in staat dan ik tot dan toe dacht. Dat ik zo’n belangrijke rol kan spelen in de ontwikkeling van een kind, vind ik heel bijzonder.’

Oefenen met babypop

‘Naast de theorie is er ook veel aandacht voor de praktijk. Tijdens de training oefen je ook met een babypop. Zoals een kind helpen bij het omrollen. Dat is erg nuttig. Het geleerde pas je de dag erna direct toe op de groep. Door de scholing ging ik ook mijn eigen handelen reflecteren: wat deed ik al goed, wat kon ik nog verbeteren? Ik observeer nog meer en beter dan ik al deed. Kijken naar signalen die een kind geeft. Wil een baby zelf het flesje beetpakken? Of maakt het aanstalten om zich om te rollen? Heel waardevol te weten dat ik soms kinderen letterlijk verder help in hun ontwikkeling met een klein duwtje.’

Babyscholingsprogramma van de Kindergarden Academie

Werk je op een babygroep dan moet je vanaf 2025 voldoen aan extra kwalificatie-eisen. Om dit te behalen bieden we binnen onze Academie collega’s een gratis training Babyscholing aan die makkelijk toepasbaar is in je dagelijkse werk.