‘Geloof in jezelf, werk hard: dan kun je bereiken wat je wil’

Vrouwen in leiderschap is het thema van International Women’s Day. Een thema dat we van harte omarmen, niet alleen op 8 maart. Wist je bijvoorbeeld dat ons senior management voor 70 procent uit vrouwen bestaat? En dat Kindergarden volop doorgroeimogelijkheden biedt als je talent en ambitie hebt? Regiomanager Joyce den Boef weet er alles van…

‘Geloof in jezelf, werk hard: dan kun je bereiken wat je wil’

Vrouwen in leiderschap, dat spreekt jou aan?

‘Jazeker! In Bussum, op de Kamerlingh Onnesweg, begon ik vijftien jaar geleden als pedagogisch medewerker. Daar heb ik vijf jaar gewerkt en ben er kort adjunct-vestigingsmanager geweest. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar Weesp, waar ik vestigingsmanager werd.’

‘In juli 2020 begon ik als vervangend regiomanager van regio 5 en in januari 2021 ben ik gestart als regiomanager van regio 3, het Gooi en Noord-Holland. Ik coach en geef leiding aan elf vestigingsmanagers, leg werkbezoeken af om samen naar de doelstellingen te kijken en er voor te zorgen dat de vestigingen in alle opzichten goed draaien. Het is daarbij absoluut een voordeel dat ik eerder verbonden was aan het Gooi, als pedagogisch medewerker, integratie- of vestigingsmanager. Je kunt iemand beter begeleiden als je deze functie zelf negen jaar hebt uitgeoefend. Bovendien ken je de organisatie. Dat heeft de stap naar regiomanager heel natuurlijk gemaakt.’

Joyce 2 liggend
17 - KG BSO Houten _ little detail photography-17-lowres
Joyce Regiomanager Kindergarden

Waar ben je het meest trots op?

‘Op onze organisatie, omdat we blijven innoveren en blijven staan voor de ontwikkeling van alle mensen die er werken en die ook naar Kindergarden komen: de collega’s én de kinderen. We blijven verbeteren op alle fronten. Dat maakt de organisatie dynamisch en aantrekkelijk. Voor mij is het na vijftien jaar nog steeds interessant, daar ben ik ook trots op.’

‘Kindergarden blijft groeien en tijdens die groei blijven we alert hoe we medewerkers en vestigingsmanagers kunnen faciliteren, zodat ze hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. De opleidings- en ontwikkelmogelijkheden via de Kindergarden Academie zijn daar een goed voorbeeld van, net als de digitalisering in coronatijd. Inwerkprogramma’s voor met name pedagogisch medewerkers worden nu digitaal aangeboden, waardoor ze goed kunnen starten in hun functie. Wat kunnen we doen om onze kwaliteit te waarborgen? Die vraag speelt altijd. Concept en inrichting van de vestigingen zijn eigenlijk altijd in ontwikkeling: hoe kunnen we de omgeving voor kinderen nog inspirerender en leerrijker maken? Zonder overigens onze eigen, persoonlijke bijdrage aan hun ontwikkeling tekort te doen.’

Wie waren jouw rolmodellen?

‘Geen beroemdheden of bekende mensen. Wel zie ik onze HR en Operationeel directeur Hanneke Visser die nu mijn manager is, en eerder ook Janne de Ruiter, als inspirerende voorbeelden. Beiden hebben ook ‘mijn’ route afgelegd binnen Kindergarden. Hanneke ken ik nog uit de tijd dat ik pedagogisch medewerker was. Zij is ooit ook op een vestiging begonnen. Het maakt niet uit wat je startpunt is: als je in jezelf gelooft en er hard voor wil werken, dan kun je bereiken wat je wil.’

‘Enthousiasme en een positieve houding passen bij me. Voor mij is het glas altijd halfvol’
Joyce

Wat vind jij de belangrijkste les voor jonge meiden?

‘Waar ik zelf afgelopen twee, drie jaar veel van heb geleerd is het volgende. Voor mijn eigen ontwikkelpad keek ik naar anderen: zo moet ik zijn, zo moet ik worden. Maar de mooiste groei heb ik doorgemaakt toen ik om zo te zeggen ‘authentiek’ werd en vanuit mijn authenticiteit ging leidinggeven en met mensen in gesprek ging. Een van de lessen is: als ik het vanuit mijzelf doe, gaat het beter.’

‘Neem ik een rol aan – bijvoorbeeld: ik moet als leidinggevende streng zijn, want dan nemen mensen mij serieus – dan kan ik niet laten zien wie ik zelf ben. Nu doe ik dat wel. Je gaat op een gelijkwaardige manier met elkaar om, van mens tot mens. Het is geen show, geen rol. Ik put uit mijn eigen ervaring als ik een gesprek aanga. Dan gaat het ontspannen en kan het bij wijze van spreken bijna niet fout gaan.’

Jouw leiderschap in het kort…

‘Enthousiasme en een positieve houding passen bij me. Voor mij is het glas altijd halfvol. Staan we voor veranderingen, dan ik probeer er de positieve dingen in te vinden. Ik leg ook veel uit, zodat medewerkers beter begrijpen waarom we iets doen. Managers vinden het tot slot fijn dat je vakkennis meeneemt, over de functies en over de organisatie. Dat is een enorme steun voor ze.’